Wat is mantelzorg?

Zorgt u voor langere tijd voor een partner, kind, ouder of vriend die hulpbehoevend is? Bijvoorbeeld vanwege ouderdom, een chronische ziekte, psychische klachten of een (verstandelijke) beperking? Dan bent u mantelzorger. Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een hulpbehoevende naaste. Als mantelzorger kiest u er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt u, omdat u een emotionele band hebt met degene die zorg nodig heeft.

Wat doet een mantelzorger?

De zorg die een mantelzorger verleent overstijgt de gebruikelijke zorg van gezinsleden en huisgenoten voor elkaar, zoals bijvoorbeeld de normale zorg van een ouder voor zijn gezonde kind. Een mantelzorger waarvan een naaste (extra) zorg nodig heeft bijvoorbeeld met persoonlijke verzorging, huishouden, administratie en/of vervoer naar arts of ziekenhuis.

Is mantelzorg verplicht?

Mantelzorg is nooit verplicht. Toch kan de zorg voor een ander soms als een verplichting aanvoelen, omdat u een relatie hebt met degene die de zorg nodig heeft, omdat u het gevoel heeft dat er veel van u wordt verwacht of omdat het u zwaar valt.

 

Meld u aan!

Zorgt u al langere tijd voor een naaste en bent u dus mantelzorger?
U kunt zich aanmelden bij de mantelzorgcoach Femke Vermeer

https://www.radiuswelzijn.nl/in-oegstgeest/mantelzorgondersteuning/